Ako správne umývať riad a šetriť vodou

  

dishwashing_big.png

Umývanie riadu je každodenná činnosť v každej domácnosti. Správny prístup k umývaniu riadu vám môže nielen ušetriť čas, ale aj vodu, čo je dôležité pre vaše financie aj životné prostredie. V tomto článku sa pozrieme na porovnanie spotreby vody pri umývaní riadu v umývačke a umývanie ručne, čo je možné umývať v umývačke aj na to, ako šetriť vodu pri ručnom umývaní.

Spotreba vody: Umývačka vs. ručné umývanie

Umývačka riadu

Moderné umývačky riadu sú navrhnuté tak, aby boli čo najúspornejšie. Priemerná umývačka riadu spotrebuje na jeden cyklus zhruba 10-15 litrov vody. To je značný pokrok oproti starším modelom, ktoré mohli spotrebovať až 20-30 litrov. Pri bežnom dennom používaní tak môže umývačka riadu ušetriť značné množstvo vody v porovnaní s ručným umývaním.

Ručné umývanie riadu

Pri ručnom umývaní riadu je spotreba vody značne vyššia. Pri umývaní pod tečúcou vodou môžete spotrebovať až 50 litrov vody na jedno umývanie. Aj pri úspornejších metódach, ako je napustenie drezu, môže spotreba dosiahnuť 20-30 litrov. Efektívne ručné umývanie teda vyžaduje určité návyky a techniky, ktoré pomôžu znížiť spotrebu vody.

Čo sa dá umývať v umývačke riadu

Umývačka je skvelý pomocník, ale nie všetok riad je pre ňu vhodný. Do umývačky sa hodí najmä nerezový riad, sklenené nádoby, keramické a porcelánové taniere (bez zlatých a strieborných okrajov) a plastové nádoby označené ako vhodné do umývačky.

Do umývačky naopak nedávajte drevený riad a príbory, jemné sklo a krištáľ, nože (rýchlo sa otupia), medené a hliníkové nádoby.

Pri umývaní riadu v umývačke nezabudnite tiež pravidelne čistiť filter a kontrolovať stav umývačky, aby ostala efektívna a hygienická.

Ako šetriť vodu pri ručnom umývaní

  1. Začnite predumytím riadu. Pred začiatkom umývania odstráňte zvyšky jedla z tanierov a hrncov. To môžete urobiť jednoducho pomocou hubky alebo drôtenky.
  2. Napustite drez teplou vodou a pridajte umývací prostriedok. Riad umývajte v dreze a nie pod tečúcou vodou.

Úsporné oplachovanie. Po umytí riadu opláchnite rýchlo pod slabým prúdom vody, alebo použite úsporné nástavce na kohútik, ktoré znižujú prietok vody.

Ďalšie tipy na šetrenie vody

  • Úsporné nástavce na kohútik: Tieto nástavce znižujú prietok vody a zároveň zvyšujú tlak, čo uľahčuje oplachovanie.
  • Umývanie v dávkach: Umývajte riad vo väčších dávkach namiesto umývania po každom jedle.
  • Správne usporiadanie riadu: Usporiadajte riad tak, aby voda mohla voľne cirkulovať, čo urýchli umývanie a zníži spotrebu vody.

Používajte správne produkty

Použitie správnych nástrojov môže výrazne zvýšiť efektivitu umývania riadu. Kvalitná špongia, drôtenka a ochranné rukavice, ktoré vás chránia pred chémiou, vám pomôžu dosiahnuť najlepšie výsledky. Tieto hubky a drôtenky sú navrhnuté tak, aby boli šetrné k riadu, ale zároveň účinné pri odstraňovaní nečistôt.

Zaujímajú vás ďalšie tipy na upratovanie a čistenie domácnosti? Prečítajte si napríklad o tom, akí skvelí pomocníci sú pri domácom upratovaní ocot a sóda, alebo si prejdite checklist na upratovanie kuchyne, aby ste na nič nezabudli.

a brand of FREUDENBERG