Ako a čím vyčistiť chladničku

  

img_02 (1).jpg

Čistenie chladničky je nevyhnutnou súčasťou údržby domácnosti. Pravidelné čistenie nielen predlžuje životnosť spotrebiča, ale taktiež pomáha udržiavať potraviny čerstvé a bez nežiaduceho zápachu. V tomto článku sa dozviete, ako a čím čistiť chladničku, ako sa zbaviť zápachu a ako vyčistiť odtok chladničky.

Prečo je dôležité pravidelne čistiť chladničku?

Čistenie chladničky by malo byť súčasťou vašej pravidelnej údržby domácnosti. Nahromadené zvyšky potravín a rozliate tekutiny môžu spôsobiť rast plesní a baktérií, čo nielen nepríjemne zapácha, ale môže tiež ohroziť vaše zdravie. Pravidelné čistenie pomáha predchádzať týmto problémom a udržuje vašu chladničku hygienickú a bezpečnú.

Ako čistiť chladničku krok za krokom

  1. Vypnite chladničku a vyberte všetky potraviny

Než začnete s čistením, chladničku vypnite a vyberte všetky potraviny. Ak máte veľa potravín, ktoré by sa mohli pokaziť, použite chladiaci box, alebo umiestnite potraviny na chladné miesto.

  1. Vyberte police a zásuvky

Vyberte všetky vyberateľné časti chladničky, ako sú police, zásuvky a držiaky. Tieto časti umyte zvlášť teplou vodou a jemným čistiacim prostriedkom.

  1. Čistenie vnútrajška chladničky

Na čistenie vnútra chladničky môžete použiť rôzne metódy. Jednou z osvedčených metód je čistenie chladničky octom. Ocot je prírodný dezinfekčný prostriedok, ktorý účinne odstráni baktérie a eliminuje zápach.

Čistenie chladničky octom:

  • Zmiešajte jeden diel bieleho octu s jedným dielom vody.
  • Navlhčite handričku alebo hubku pripravenou zmesou a dôkladne vytrite vnútro chladničky.
  • Zamerajte sa na rohy a ťažko dostupné miesta, kde sa môžu hromadiť zvyšky potravín.
  • Po vyčistení utrite chladničku suchou handričkou.

Inšpirujte sa - ďalšie tipy pre čistenie domácnosti octom a sódou

  1. Čistenie odtoku chladničky

Čistenie odtoku chladničky je často zanedbávanou, ale dôležitou časťou údržby. Zanesený odtok môže spôsobiť hromadenie vody a zápach.

Ako vyčistiť odtok chladničky

Nájdite odtokovú trubicu (obvykle sa nachádza na zadnej strane chladničky).

Použite tenký drôt alebo štetku na čistenie odtokov a opatrne odstráňte nečistoty vnútri. Prepláchnite odtok malým množstvom teplej vody zmiešanej s octom.

Ako odstrániť zápach z chladničky

Zápach v chladničke môže byť spôsobený rôznymi faktormi, ako sú pokazené potraviny, rozliate tekutiny alebo pleseň. Tu je niekoľko tipov, ako odstrániť zápach z chladničky:

  • Jedlá sóda: Umiestnite misku s jedlou sódou do chladničky. Jedlá sóda absorbuje zápach a osviežuje vzduch vo vnútri chladničky.
  • Kávové zrná: Kávové zrná majú silné absorpčné vlastnosti a môžu účinne odstrániť nepríjemné pachy.
  • Aktívne uhlie: Aktívne uhlie je ďalším účinným prostriedkom na odstránenie zápachu. Umiestnite niekoľko kúskov aktívneho uhlia do chladničky a nechajte pôsobiť niekoľko hodín.

Prevencia plesne v chladničke

Pleseň v chladničke môže byť nielen nepríjemná, ale aj nebezpečná pre vaše zdravie. Tu je niekoľko tipov, ako predchádzať rastu plesní v chladničke:

  • Pravidelne kontrolujte a odstraňujte pokazené potraviny.
  • Uchovávajte potraviny vo vzduchotesných obaloch.
  • Čistite chladničku aspoň raz za mesiac.

Súprava na čistenie chladničky

Ak nechcete používať domáce prostriedky, môžete si zaobstarať sadu na čistenie chladničky. Tieto sady obvykle obsahujú špeciálne čistiace prostriedky a nástroje, ktoré vám uľahčia údržbu chladničky.

Rada na záver

Pravidelné čistenie chladničky je kľúčové na udržanie hygieny a predchádzanie nepríjemným zápachom a plesniam. Použitím správnych metód a prostriedkov, ako je ocot, jedlá sóda alebo aktívne uhlie, môžete ľahko a efektívne udržať vašu chladničku čistú a sviežu. Nezabúdajte tiež na čistenie odtoku a pravidelnú kontrolu potravín, aby vaša chladnička ostala v optimálnom stave.

a brand of FREUDENBERG