Tipy na čistenie: Ako využiť ocot v starostlivosti o domácnosť

  

Vileda-ATF-Sensorial-Kitchen-60765-Final.jpg

Biely kuchynský ocot je všestranným pomocníkom nielen pri varení, ale aj pri starostlivosti o domácnosť. Je lacný, šetrný k prírode a väčšinou ho máme po ruke v kuchyni. Budete potrebovať iba teplú vodu a kvalitné špongie a utierky.

Prečo používať pri upratovaní práve ocot

  • Ekologický: Biely ocot je prírodný a netoxický čistiaci prostriedok, takže je bezpečný pre vašu rodinu aj životné prostredie.
  • Cenovo výhodný: Je cenovo dostupnou alternatívou mnohých komerčných čistiacich prostriedkov, čím šetrí vašu peňaženku.
  • Neutralizuje pachy: Je známy aj ako účinný odstraňovač zápachu a môžete ho použiť aj na čistenie starých kobercov.
  • Osviežuje farby: Vie osviežiť a oživiť farby vašich kobercov a koberčekov a vrátiť zašlý lesk každému pevnému povrchu.
  • Antibakteriálne vlastnosti: Má antibakteriálne účinky, takže pri čistení zároveň dezinfikuje.
 

Všestranné použitie bieleho octu v domácnosti

Ocot pri čistení využijete naozaj v každej miestnosti - pri upratovaní, čistení, vytieraní, praní aj leštení okien. Pre jemné upratovanie a utieranie chúlostivého povrchu je skvelým pomocníkom Vileda Actifibre Soft mikrohandrička.

Čistenie podláh bielym octom

Ak chcete používať ekologické čistenie, jednoducho pridajte do vedra s teplou vodou 200-300 ml octu a vytrite tým podlahu. Roztok vody a octu je vhodný pre všetky druhy povrchu.

Aj po umývaní saponátom je vhodné podlahu ešte zotrieť čistou vodou. Pridajte do poslednej vody trochu octu na dezinfekciu a vyšší lesk.

Čisté okná celý rok

Pre krištáľovo čisté okná bez šmúh zmiešajte v rozprašovači rovnaký diel bieleho octu a vody. Roztok nastriekajte na okná, zotrite čistou handričkou, napr. mikrovláknovou utierkou a sledujte, ako fľaky a špinavé pruhy zmiznú.

Čistenie kobercov bielym octom

Biely ocot si poradí aj s kobercom a behúňom. Pri bežnom upratovaní koberce dôkladne vysajte a potom vytrite vlažnou vodou s octom. Koberec šetrne vytierajte dobre vyžmýkaným mopom.

Ak sa na koberci objaví nevzhľadná škvna, pripravte si aktívnu čistiacu zmes. Zmiešajte dve šálky teplej vody, jednu lyžicu bieleho octu a jednu lyžicu prostriedku na riad. Hubkou Vileda Glitzi Plus pohodlne nanesiete roztok na škvrnu. Nechajte pár minút pôsobiť a potom zotrite a dočistite miesto teplou vodou.

Akékoľvek zmesi a čistiace prostriedky na škvrny najskôr vyskúšajte na menej viditeľnom mieste a otestujte tak, či je to na váš koberec vhodné.

 

Zbavte kanvicu vodného kameňa

V kanvici sa časom môžu usadzovať minerálne usadeniny a vodný kameň. Môžu sa do vody uvoľňovať a taktiež meniť chuť nápojov. Hlavne, ak máte príliš tvrdú vodu, boj s usadeninami dobre poznáte. Aj tu vám ľahko pomôže ocot.

Nalejte do varnej kanvice aspoň liter vody a pridajte 2-3 dcl octu. Kanvicu zapnite a nechajte roztok uvariť. Podľa množstva usadenín nechajte roztok ešte chvíľu pôsobiť, prípadne postup opakujte. Nakoniec kanvicu vypláchnite čistou vodou.



 

Čistenie odtoku bielym octom

Pokiaľ zistíte, že voda v umývadle alebo vani zle odteká, siahnite najskôr po octe, než použijete chemické prostriedky. Často nie sú príčinou upchatiu vlasy, ale skôr nahromadenie mastnoty, mydla a ďalších zvyškov, ktoré zužujú prierez potrubia. Ak chcete potrubie vyčistiť, priveďte do varu čistý ocot a potom ho nalejte do odtoku. Odvar nechajte desať minút pôsobiť a potom odtok prepláchnite prúdom teplej vody. V prípade potreby postup opakujte. Odtok môžete tiež dočasne zakryť, aby ste obmedzili obťažovanie zápachom.

Pokiaľ by to nestačilo, postup opakujte a pridajte jedlú sódu. Nasypte pol hrnčeka jedlej sódy do odtoku a zalejte horúcou vodou s octom. Pracujte opatrne s veľmi natiahnutou rukou, môže nastať silná reakcia. Potom všetko spláchnite prúdom čistej vody.

 

Čistenie práčky bielym octom

Časom môže vaša práčka začať nepríjemne zapáchať.

Raz mesačne preto pustite práčku naprázdno. Nastavte pranie na najvyššiu teplotu a pridajte pol litra bieleho octu. Perte bez bielizne, len aby ste vyčistili a dezinfikovali vnútro práčky. Takto odstránite nánosy a práčka bude sviežo voňať.

Nebojte sa zápachu, ocot na vzduchu rýchlo vyprchá. Môžete si pomoc vetraním.

 

Ocot a handričky

Biely ocot je prírodná, cenovo výhodná a ekologická cesta čistenia, ktorá si poradí s celým radom upratovacích prác v domácnosti. Vďaka svojej všestrannosti a účinnosti je nevyhnutnou súčasťou každého upratovacieho arzenálu.

Ak hľadáte spoľahlivé čistiace prostriedky, ktoré by doplnili váš prírodný prístup k upratovaniu, zvážte preskúmanie produktov Vileda. Ponúkame množstvo inovatívnych upratovacích riešení, ktoré vám pomôžu udržať domácnosť čistú bez toho, aby ste museli zľaviť z kvality alebo ekologickej šetrnosti.

a brand of FREUDENBERG